راهنمای نویسندگان

به نام آفریدگار جان و خرد

 

 

راهنمای تنظیم مقاله:

مقاله‌های پژوهشی، مروری و کوتاه مرتبط با باستان­‌شناسی ایران و جهان، برای چاپ مورد بررسی قرارخواهد گرفت. بیشینه شمار قابلِ‌‌قبول برای تعداد صفحه‌های یک مقاله 24 صفحه است.

نحوة ارائۀ مقاله:

  • مقاله با برنامه رایانه‌ای Word 2010 یا نسخۀ پایین‌تر حروف‌چینی شده باشد. مقالات ارسالی فاقد اشتباهات تایپی بوده و در حدود  5000 تا 7000 کلمه بدون احتساب جدول، تصویر و نمودار باشد.
  •  مقاله‌ها با فاصلۀ بین خطوط یک سانتی‌متر و حاشیه‌ها از هر طرف 2.5 سانتی­متر می باشند (توجه شود تصاویر و جداول واردِ فضایِ خالی حاشیۀ تعریف‌‏شده نشود) .
  • عنوان مقاله با قلم 14 بی میترا (B Mitra) به صورت Bold باشد. چکیده فارسی و کلمات کلیدی مقاله با قلم 12 بی میترا (B Mitra) و چکیده انگلیسی با قلم 12،  Times New Romanنگارش شود.
  • متن مقاله با قلم 13 بی میترا (B Mitra) بوده و واژگان لاتین درون متن با قلم 11،  Times New Roman نگاشته شود. عنوان‌های اصلی (مقدمه، مواد و روش‌ها، نتیجه و....) به صورت Bold و با قلم 13 بی میترا (B Mitra) باشد.
  • نام و نام خانوادگی نگارنده، سِمَت و رتبۀ علمی وی به فارسی، ‌مؤسسه یا سازمان محلّ ‌تحصیل، نشانی پستی، پست الکترونیک و شمارۀ تماس در صفحۀ اول مقاله به صورت جداگانه و کامل درج شده باشد.
  • عنوان مقاله باید کمتر از 20 واژه باشد و در بالای چکیده قرار گرفته باشد.
  • بخش‌‏های مقاله با بخش 1 که به مقدمه اختصاص دارد، شروع می‏شود. عنوان هر بخش اصلی و زیربخش‏‌ها باید شماره‌‏گذاری شده و با یک سطرِ سفید از متن جدا و سیاه (بولد) نوشته شوند.
  • منابع، ارجاعاتِ داخل پرانتز و هر مطلبی که درون پرانتز بیاید، باید با اندازۀ 11 نوشته شود.
  • ابتدای هر بند (پاراگراف)، با نیم سانتی­متر تورفتگی شروع شود؛ البته سطر نخستِ زیرِ هر عنوان نباید تورفتگی داشته باشد.
  •  نقل‌‏قول‌‏هایِ مستقیمِ بیش از سه سطر، جدا از متن اصلی و با یک سانتی­متر تورفتگی از هر طرف و با همان قلم ولی با اندازۀ 11 نوشته شود. (نقل‏‌قول‏هایِ مستقیم همگی باید داخلِ گیومه قرار بگیرند).
  • تصاویر مربوط به مقاله باید مستند (همراه با ذکر کامل مأخذ)، غیر تزئینی و از ارکان مقاله بوده و در متن به آنها ارجاع شده باشد و با فرمت tif و رزولوشن dpi300 علاوه ‏بر قرارگیری در متن به صورت جداگانه نیز برای مجله ارسال شود.
  • تمامی عکس‌‏ها، جداول و نمودارها باید با ذکر شماره و همچنین (توضیحات و ذکر منبع) باشند که توضیحات مربوط به عکس‏‌های مقاله در زیر هر عکس و توضیحات مربوط به جداول در بالای هر جدول آورده شود.
  • اعلام، علائم اختصاری، معادل واژه‌ها و توضیحات ‌باید تحت عنوان پاورقی در همان صفحه و با قلم 11 از فونت‏‌های ذکر شده آورده شود.
  • رعایت جایگذاریِ صحیحِ علائم نگارشی مانند (نقطه، ویرگول، گیومه، پرانتز، خط تیره و...) و از همه مهم‏تر رعایت «نیم‌‏فاصله» در نگارش برخی کلمات، از سوی نویسنده الزامی است.
  • برای آگاهی از شیوۀ ارجاع‌‏دهی در متن و چیدمان منابع پایانی به ادامۀ شیوه‌‏نامه توجه نمایید.

 

 

 

عنوان مقاله

چکیده

چکیده فارسی در صفحۀ دوم مقاله ارسالی به مجله قرار می­گیرد. حداقل 250 و حداکثر 300 کلمه­؛ شامل طرح مسئله، هدف، روش تحقیق، یافته‌ها و بحث و نتایج است. رعایت موارد زیر دارای اهمیت است: موضوع چیست؟ چرا موضوع مهم است؟ با چه هدفی دقیقاً چه اقدامی انجام داده­اید؟ چگونه این فعالیت را انجام داده­اید؟ روش‌­ها و تجهیزات مورد استفاده چه بوده است؟ نتایج چه چیزی را نشان می‌­دهند؟ اساسی‌ترین یا بنیادی‌ترین یافتۀ شما برای درک بهتر موضوع چیست؟

قوانین معمول ازجمله عدم ارجاع به منابع، تصاویر و غیره یا عدم استفاده از پاورقی و پی‌نوشت در متن چکیده بایستی رعایت شوند. متن چکیده در یک پاراگراف نوشته شود. نیازی به فرورفتگی در سطر اول نیست.

 

واژه‏‌های کلیدی: شامل 4 تا 6 واژه کلیدی هستند که با ویرگول از یکدیگر جدا شده‌اند.

 

English Abstract

 

Title of Article

 

First Author[1], Second Author2, Third Author3

1 Department, University or company name, City, Country

2 Department, University or Company name, City, Country

3………..

 

 Abstract

The first sentence of the Abstract should follow the word “Abstract.” on the same line. The abstract should be clear, descriptive, self-explanatory and no longer than min 250-max300 words. It should also be suitable for publication in abstracting services. Do not include references or formulae in the abstract.

.Keywords: Keyword one, keyword two, keyword three, keyword four, keyword five

 

 

بدنه تحقیق[2]

1.مقدمه

  Introduction

شامل مواردی از این دست است: موضوع چیست؟ مسئله چیست؟ چرا موضوع مهم است و ضرورت دارد بر روی آن تحقیق شود؟ چه سؤالاتی یا اهدافی را دنبال می‌­کنید؟ درواقع در این بخش باید به اجمال بیان مسئله، اهداف، ضرورت، سوال، فرضیه و روش تحقیق مشخص گردد که در طی بررسی به آن پرداخته شود.

 

2.پیشینه تحقیق 

 LiteratureReview

شامل مروری کلی و کوتاه بر پژوهش‌­های دیگران است در این بخش تنها ترجیحاً انتشارات مهم نیست، بلکه یافته­‌ها و نتایج جدید  در آن حوزه مدنظر است.

 

3.بخش مواد و روشها 

MaterialsandMethods

شامل بیانی کوتاه از روش جمع­آوری داده‌ها، جامعۀ آماری، روش نمونه‌گیری و نمونه‌سازی، نوع تجهیزات یا نرم‌افزارها و استانداردهای مورد استفاده در پژوهش و تحلیل داده‌هاست.

 

4.نتایج و یافته‌ها 

 Results   

شامل گزارش نتایج حاصل از بررسی‌­ها و آزمایش‌­ها بر روی نمونه‌­های تحقیق (عمده اشکال تحلیلی شامل جداول، گراف­ها و نمودارهای حاصل از آزمایش­‌ها در این محل می‌­آیند) محتوای جداول نباید بار دیگر در متن تکرار شوند به‌علاوه در متن مقاله حتماً بایستی به ‌تمامی اشکال ارجاع داده شود.

 

5.بحث در نتایج و یافته‌ها

 Discussion

شامل بیان استدلال‌­ها براساس نتایج تحقیق است بدان معنی که چه چیزی چه معنی دارد و چرا این اتفاقات افتاده است. فرضیات مطرح شده تأیید و یا رد می­‌شوند.

 

6.نتیجه 

 Conclusion

درواقع پاسخی کوتاه و کلی به مسئلۀ پژوهش در قالب یک تا دو پاراگراف است و نیازی به مقدمه‌چینی، ارجاع و توضیح و تفسیر داده‌ها و شکل ندارد. همچنین می‌تواند برای مطالعات آینده در این حوزه پیشنهاد‌هایی مطرح کند.

 

سپاسگزاری

Acknowledgment

در این بخش از ‌راهنمایی و کمک‌های دیگران به‌طور خلاصه سپاسگزاری می‌گردد و همچنین چنانچه مقاله مستخرج از طرح پژوهشی یا رسالۀ دانشگاهی باشد عنوان طرح پژوهشی یا رساله به‌صورت دقیق در این بخش درج می­گردد.

 

منابع 

Reference

شیوۀ ارجاع‌‏دهی در متن و چیدمان منابع پایانی در صفحۀ بعد به صورت مفصل توضیح داده شده است.

 

 

 

شیوۀ ارجاع‌­دهی در متن و چیدمان منابع پایانی:

  • روش ارجاع‏‌نویسی مقالات در مجلۀ باستان‏‌پژوه درون‏‌متنی است؛ (نام­‌خانوادگی نویسنده، سال نسخۀ استفاده‌شده: شمارۀ صفحه) برای مثال: (ده­ پهلوان، 1389: 29).
  • روش ذکر نام منابع، در پایان مقاله (به ترتیب حروف الفبا تنظیم گردد) به صورت زیر است:

 

کتاب: نام خانوادگی، نام نویسنده. سال انتشار.  عنوان کتاب (به صورت Italic)، ترجمه: نام و نام‌ خانوادگی مترجم، محل انتشار : ناشر.

مثال برای ارجاع­‌دهی به کتاب:

رزمجو، شاهرخ. 1389. استوانۀ کورش بزرگ: تاریخچه و ترجمۀ کامل متن، تهران: فرزان روز.

مقاله: نام خانوادگی، نام نویسنده. سال انتشار. «عنوان مقاله» (داخلِ گیومه). نام مترجم، نام مجله (به صورت Italic  و بدون ذکر واژۀ مجله)، دورۀ مجله (شمارۀ مجله)، شمارۀ صفحه یا صفحات مقاله در مجله.

(عنوان مقاله تنها در گیومه قرار می‏گیرد و کج و سیاه نمی‏‌شود).

مثال برای ارجاع­دهی به مقاله:

اسمعیلی جلودار، محمداسماعیل و اعراب، علی. 1395. «پیشنهادی بر جای­‌نام‌­شناسی محدودۀ زبشلی در دورۀ ایلام براساس داده­‌های باستان­‌شناختی و کتیبه‌­های میان‌رودانی»، پژوهش‏‌های علوم تاریخی، 8 (2): 20-1.

پایان‌‏نامه: نام خانوادگی، نام نویسنده. عنوان پایان نامه (به صورت Italicمقطع تحصیلی ونام دانشگاه ارائۀ پایان‏‌نامه، نام استاد راهنما، سال دفاع.

مثال برای ارجاع‌دهی به پایان‌نامه:

لباف خانیکی، میثم. جغرافیای اداری- سیاسی نیشابور در دورۀ ساسانی براساس مطالعات باستان­‌شناسی، پایان‏‌نامۀ مقطع کارشناسی‏‌ارشد دانشگاه تهران، به راهنمایی کمال‏‌الدین نیکنامی، 1387.

  • لازم به ذکر است؛ مصاحبه‌­های شخصی تنها در متن ارجاع داده شوند و برای ارجاع آن از این شیوه استفاده شود: (نام خانوادگی، نام مصاحبه شده. سال مصاحبه، نوع مصاحبه) به‏‌عنوانِ‏‌مثال: (محمدی، علی. 1395، مصاحبۀ شخصی).

 

 

 

 

  •  نسخۀ خطّی و اسناد:

نام مشهور نویسنده، نام نویسنده. نام کتاب یا رسالۀ خطّی یا نسخۀ عکسی، شمارۀ نسخه، محلّ نگهداری.

  •   وبگاه‏‌های اینترنتی:

نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده. تاریخ درج مطلب در وبگاه (درون پرانتز). عنوان مقاله یا اثر (داخل گیومه)، نشانی الکترونیکی وبگاه.

 

 

 

  1. 1. Correspondent Author: complete address (mailing address: telephone and Email), XXXX@AAA.AA.AA)
  2. لازم به ذکر است شیوۀ ارایه شده در این جدول، به عنوان راهنما و شیوۀ ایده‌‏آل در نوشتار پژوهش بوده و عدم تابعیت کامل از آن به منظور حذف مقاله از داوری نخواهد بود.