2
دانشجوی دکتری باستانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
3
دانشجوی دکتری باستانشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان
چکیده
منطقۀ مریوان با توجه به شرایط محیطی و اقلیمی دارای توالی باستانشناختی نسبتاً کاملتری در مقایسه با سایر مناطق استان کردستان است. در طول این توالی مهم، دوران تاریخی در دشت مریوان به ویژه در دورۀ اشکانی از ابهامات منحصر به فردی برخوردار است که این مقاله بر پایۀ جدیدترین مطالعات دشت مریوان و در جهت پاسخ مناسب به این ابهامات بر پایۀ مطالعات و بررسیهای میدانی اخیر در این حوزه تدوین شده است. اوایل دوران تاریخی با شواهد عصر آهن متأخر در دشت مریوان قابل شناسایی و مطالعه است اما شاخصههای فرهنگی دوران هخامنشی و تا حدودی ساسانی نامفهوم و غیر قابل شناسایی است. در این میان تنها دورهای که به صورت واضح با شاخصههای فرهنگی دوران خود در مناطق همجوار همگونی داشته است شواهدی از دورۀ اشکانی منطقه است. بر اساس مطالعات پیشین و نتایج بررسیهای پژوهشگران مبنی بر فرضیهای که تراکم بیش از حد گورستانهای اشکانی در حاشیۀ دریاچۀ زریوار را در ارتباط آنها با جوامع کوچنشین میدانند، مطالعۀ بیش از پیش در این منطقه ضروری مینماید که البته نتایج این مقاله فرضیۀ پیشین را منسوخ و تعریف متفاوتی از آن ارائه خواهد کرد. غالباً آثار دوران اشکانی در دشت مریوان در قالب استقرارهای تک دورهای با نهشتههای فرهنگی ضعیف، گورستانهایی در ارتباط مستقیم با محوطۀ استقراری و گورستانهای بدون ارتباط با محوطۀ استقراری و عمدتاً به شیوۀ گورهای خمرهای و در مواردی تابوتی و همچنین محوطههای حفاظتی یا دژهای دفاعی قابل تعریف است.
زمانی دادانه, مرتضی, فیروز, فریبا, & بهنیا, علی. (1401). دشت مریوان در دوران اشکانی؛ بر پایۀ مطالعات میدانی و باستانشناختی. باستان پژوه, 21(27), 23-39.
MLA
مرتضی زمانی دادانه; فریبا فیروز; علی بهنیا. "دشت مریوان در دوران اشکانی؛ بر پایۀ مطالعات میدانی و باستانشناختی", باستان پژوه, 21, 27, 1401, 23-39.
HARVARD
زمانی دادانه, مرتضی, فیروز, فریبا, بهنیا, علی. (1401). 'دشت مریوان در دوران اشکانی؛ بر پایۀ مطالعات میدانی و باستانشناختی', باستان پژوه, 21(27), pp. 23-39.
VANCOUVER
زمانی دادانه, مرتضی, فیروز, فریبا, بهنیا, علی. دشت مریوان در دوران اشکانی؛ بر پایۀ مطالعات میدانی و باستانشناختی. باستان پژوه, 1401; 21(27): 23-39.