پژوهش در زمینۀ شناسایی و معرفی نقوش رنگی صخرهای ایران در یک دهۀ گذشته، مورد توجه بسیار گرفته است، تاجایی که فضای پژوهشی در این زمینه نیازمند مواردی فراتر از شناسایی و مستندنگاری شده است. در این میان نقوش رنگی هومیان در شهرستان کوهدشت استان لرستان، بالاترین پتانسیل را برای مطالعه دارند، چراکه بیش از 21 محوطه منقوش و در هر محوطه بین 1 تا 68 نقش رنگی به دست آمده است. اولین شناسایی و کاوش در این محل در سال 1348 توسط حمید ایزدپناه آغاز شده است. در این پژوهش با هدف شناسایی و پرداختن به علل و چرایی رسم نقوش رنگی بر روی صخرههای این دره، بررسی میدانی صورت گرفته است و در نهایت با شناسایی استقرارگاه های کوچک، پراکنده و نزدیک به هم (شاید موقت) با داده های به دست آمده مشابه اواخر دورۀ تاریخی، در کنار رودخانۀ دره هومیان، و همچنین شناسایی دو محوطه منقوش جدید با نقوش رنگی فراوان، با فاصلهای در حدود پانصدمتر از یکدیگر، در شرقی ترین بخش هومیان بهدست آمده که احتمالاً تمام نقوش رنگی موجود در دره هومیان در مسیر حرکت عشایر کوهدشت می باشد. و ازآنجایی که مسیر کوچروهای ساکن در این دره در طول تاریخ تغییری نداشته، به احتمال زیاد این نقوش درگذشته توسط کوچروهای ساکن در منطقه ترسیم گشته است و با پرداختن به تعبیر و تفسیر نقوش و قوم مردم شناسی منطقه، می توان ارتباط نزدیکی میان ایندو برقرار کرد.
افشاری, حسن, & باشتنی, مرضیه سادات. (1399). نقوش رنگی تازه کشف شده هومیان و جایگاه آن در زندگی کوچروهای کوهدشت لرستان. باستان پژوه, 19(24), 107-125.
MLA
حسن افشاری; مرضیه سادات باشتنی. "نقوش رنگی تازه کشف شده هومیان و جایگاه آن در زندگی کوچروهای کوهدشت لرستان", باستان پژوه, 19, 24, 1399, 107-125.
HARVARD
افشاری, حسن, باشتنی, مرضیه سادات. (1399). 'نقوش رنگی تازه کشف شده هومیان و جایگاه آن در زندگی کوچروهای کوهدشت لرستان', باستان پژوه, 19(24), pp. 107-125.
VANCOUVER
افشاری, حسن, باشتنی, مرضیه سادات. نقوش رنگی تازه کشف شده هومیان و جایگاه آن در زندگی کوچروهای کوهدشت لرستان. باستان پژوه, 1399; 19(24): 107-125.