رنگ آمیزی و نقاشی دیواری یکی از مجموعه هنرهای کهن و کاربردی در دنیای باستان می باشد. با پیدایش اولین خانه ها در دورۀ نوسنگی برای باشکوهسازی بناها، سکونتگاه ها و همچنین بیان اعتقادات حاکم بر جامعه، احساسات تصویرگر و شاید جنبه آیینی خلق شده است. مطالعه برروی این گونه داده ها کمک شایانی بر بازسازی الگوهای ساختاری جوامع پیشین می باشد. پژوهش فوق با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات به روش میدانی، اسنادی و بنیادی به تاریخچۀ رنگ آمیزی و نقاشی دیواری در پیش از تاریخ ایران و بررسی و مقایسه موردی این هنر در اواخر هزاره چهارم ق.م در محوطههای تل ملیان و میمنت آباد می پردازد. متأسفانه ازآنجایی که رنگ و نقاشی محوطه های پیشازتاریخی به استثناء نمونه های نیمۀ دوم هزارۀ چهارم مستندنگاری مطلوبی نداشتهاند و امروزه از بین رفتهاند، براین اساس بررسیها بر نمونههای تل ملیان و تپۀ میمنت آباد معطوف شده است و درنتیجه چنین استنباط می شود که پیدایش رنگ و نقاشی در آغاز (نوسنگی) با اهداف احتمالاً آیینی شکل گرفته است، با گسترش جوامع و پیچیدهتر شدن آن، ابتدا در اختیار قشر نخبه و صنعتگر تل باکون قرار میگیرد. و در دورۀ آغاز شهرنشینی و با شکل گیری ساختمانهای ادرای از این هنر برای باشکوهتر ساختن بناهای بزرگ اداری بهره میبرند
افشاری, حسن , روانبخش, مریم و عبدلی مسینان, آتنا . (1399). ساختمانهای منقوش در نیمۀ دوم هزارۀ چهارم ق.م در فلات ایران. باستان پژوه, 19(24), 9-26.
MLA
افشاری, حسن , , روانبخش, مریم , و عبدلی مسینان, آتنا . "ساختمانهای منقوش در نیمۀ دوم هزارۀ چهارم ق.م در فلات ایران", باستان پژوه, 19, 24, 1399, 9-26.
HARVARD
افشاری, حسن, روانبخش, مریم, عبدلی مسینان, آتنا. (1399). 'ساختمانهای منقوش در نیمۀ دوم هزارۀ چهارم ق.م در فلات ایران', باستان پژوه, 19(24), pp. 9-26.
CHICAGO
حسن افشاری , مریم روانبخش و آتنا عبدلی مسینان, "ساختمانهای منقوش در نیمۀ دوم هزارۀ چهارم ق.م در فلات ایران," باستان پژوه, 19 24 (1399): 9-26,
VANCOUVER
افشاری, حسن, روانبخش, مریم, عبدلی مسینان, آتنا. ساختمانهای منقوش در نیمۀ دوم هزارۀ چهارم ق.م در فلات ایران. باستان پژوه, 1399; 19(24): 9-26.